Ujvári TEFU Kft.

Költöztetésben a partnere.

Költöztető Blog

Költöztetés Budapesten, vidéken, esetleg nemzetközi költöztetés?

Blogunkban hasznos információkat, gyakorlati tippeket, egyéb olvasnivalókat kínálunk a költözés minden területéről.

Az oldalon feltüntetett árak nettó árak, az Általános Forgalmi Adót nem tartalmazzák.

Költözés: többet ésszel, mint erővel

Előbb-utóbb mindenki életében bekövetkezik, hogy el kell hagynia a családi házat vagy az átmenetileg bérelt lakást. A költözés az egyik legstresszesebb időszak, hiszen számtalan feladattal, intézni és szervezni valóval jár együtt, de sokat tehetünk azért, hogy számunkra gördülékenyebb lefolyású és kevésbé idegőrlő legyen a folyamat.

A tervezés fázisa

Ha nem is tűpontos menetrendet, de első körben érdemes már a költözést megelőző hónapokban kidolgozni valamiféle ütemtervet, amely mentén meghatározzuk a költözés lépéseit. Egy megfelelő terv életmentő lehet, és sok későbbi fejfájástól kímélhet meg minket. Ez után nincs más dolgunk, mint a kijelölt határidőket figyelembe véve haladni a teendőkkel, és ha idejében fogunk neki, még a váratlan helyzetek megoldása sem okozhat gondot.

Tudatos szelektálás

Az évek során rengeteg fölösleges holmit halmozunk fel, és egy költözés kitűnő alkalom arra, hogy körülnézzünk, és eldöntsük, mire nem lesz szükségünk a továbbiakban. A tudatos, átgondolt szortírozás a sikeres költözés alapja, hiszen egy lakás tartalmának áthelyezésénél minden apró tehermentesítés számít, ráadásul a szállítandó dolgok mennyisége időnkre és pénztárcánkra is komoly hatással lehet. Fogjuk fel úgy, mint egy kezdetet, életünk új szakaszát, ahova nem kell mindent magunkkal vinni a múltból!

Csomagolóanyagok beszerzése

A költözés során nem feledkezhetünk meg a csomagolóanyagok időben történő beszerzéséről, hiszen ezekre a pakolás során biztosan szükségünk lesz. Fontos, hogy ezek jó minőségű dobozok és zsákok legyenek. Nincs kellemetlenebb élmény, mint amikor személyes tárgyaink szállítása közben szakadnak vagy repednek szét ezek az eszközök, és szedegethetjük össze az utca porában meghemperedő cuccainkat.

Csomagolás: haladó szint

A csomagolásnál lehet a legtöbb bakit elkövetni, és az első költözésnél szinte biztos, hogy néhányba bele is futunk. Íme, néhány profi tipp és tanács, hogy az idegösszeroppanásnál egy fokkal könnyebben megússzuk a helyzetet.

  • Legcélszerűbb a puhább anyagokat, textíliákat, ágyneműt, ruhákat zsákokba tenni, a törékeny és egyéb használati tárgyakat pedig dobozolni.
  • A helytakarékos csomagolásról sok hasznos videót találunk az interneten, amit nemcsak költözésnél, hanem nyaraláshoz való készülődésnél is hasznosíthatunk.
  • A dobozokat ne terheljük túl, ne lógjanak ki belőlük a dolgaink, és legyenek zárhatóak. A dobozok súlya lehetőleg ne haladja meg a 25 kg-ot. Ennél nagyobb súly esetén komoly megpróbáltatást jelenthet a dobozok mozgatása.
  • A törékeny darabok közötti rést feltölthetjük puha anyagokkal: konyharuhákkal, zoknival stb.
  • A dobozokat kategorizáljuk és címkézzük fel helyiségek szerint, így az új lakásban azonnal a megfelelő térbe kerülnek. Ha a dobozok oldalán feltüntetjük a legjellemzőbb tartalmakat is, jelentősen megkönnyítjük a dolgunkat a későbbiekben.
  • A törékeny ingóságainkat (tükör, porcelán stb.) tartalmazó dobozokat mindig külön jelöljük meg. Ez a költöztető cég számára is nagy segítség, hiszen ezeket fokozott óvatosággal kezelik.
  • Mindig legyen egy doboz összekészítve a legfontosabb cuccainkkal, amelyekre akár a költözés napján is szükségünk lehet.
  • Legértékesebb tárgyainkat, családi relikviákat, ékszereket és fontos dokumentumainkat lehetőleg tartsuk magunknál, és mi kezeljük őket.

Miért érdemes költöztető céget hívni?

Ma már megszokott, hogy valaki költöztető cég szolgáltatásait igényli a költözéshez. Megbízható, professzionális szolgáltatásként rendelhető budapesti költöztetés, de akár belföldi és nemzetközi áttelepülés esetén is magánszemélyek és cégek számára.

A szakértő költöztetésnek rengeteg előnye van. Elsősorban magunkat kíméljük meg sok-sok cipekedéstől és fáradságtól. Egy rutinos költöztető csapat profin és higgadtan kezeli a váratlanul felmerülő problémákat, és gyorsan talál rájuk megoldást. Másrészt a gyakorlott költöztetők felkészültek, ismerik a szállítási praktikákat, és minden eszközzel rendelkeznek a költöztetéshez, így sokkal valószínűtlenebb, hogy személyes tárgyaink bármiféle sérülést szenvednek a költözés során. A költözés ráadásul legtöbbször egy körből megoldható, hiszen a költöztető jármű sokkal praktikusabb, mint a személygépkocsi, amivel órákat töltünk el a városban történő forgolódással, oda-vissza fuvarozgatással.

Ha költöztető céget hívunk segítségül, azonban nem jelenti azt, hogy mi az események passzív figyelői leszünk. Szükség van az aktív együttműködésünkre, sőt, néhány jó tanács megfogadásával sokat segíthetünk a költöztető szakembereknek.

  • Foglaljuk le időben a szolgáltatást! Akár hetekkel, de legkésőbb a költözés előtt 3 nappal jelezzük költözési szándékunkat a cégnek, így lesz idejük mindenre kiterjedően felkészülni.
  • Mérjük fel a cuccaink mennyiségét, és rendeljünk ennek megfelelő kapacitású teherautót!
  • Álljunk készen a költözésre! Felkészületlenséget jelez, ha utolsó pillanatban dobáljuk be a holminkat a dobozokba, zsákokba. Ehelyett jól meghatározott ütemterv szerint haladjunk a pakolásban!
  • Jelöljük a törékeny tárgyakat tartalmazó dobozokat!
  • Ragasszuk le a bútoraink ajtaját és fiókjait! Így nem kell aggódnunk a szállítás közben kinyíló ajtók és kicsúszó polcok miatt, amelyek könnyen megsérülhetnek.
  • Biztosítsunk parkolóhelyet a költöztető jármű számára! Ez rendkívül lényeges, hiszen megtörténhet, hogy engedélyköteles a behajtás, és ez esetben az engedély megszerzéséhez külön utánajárás szükséges. Próbáljuk a parkolóhelyet az otthonunkhoz minél közelebb eső helyen biztosítani!