Ujvári TEFU Kft.

Költöztetésben a partnere.

Költözés lépésről-lépésre – 9 tipp, hogy zökkenőmentesen menjen

Nem kell, hogy a költözés álmatlan éjszakákat és bosszankodást okozzon. Elég csak alaposan megterveznie, hogy mikor mit szeretne véghez vinni. Elengedhetetlen, hogy legyen egy jó terve, amitől pofonegyszerűvé válik az egész. Ehhez adunk most 9 praktikus tippet, amiket ha egytől-egyig végigvesz, nagy meglepetések már nem érhetik költözés közben.

Az oldalon feltüntetett árak nettó árak, az Általános Forgalmi Adót nem tartalmazzák.

1. Írja be a naptárába jó előre a költöztetés dátumát!

Persze ez elsőre magától értetődőnek tűnhet, mert mindenki tudja, mikor akar költözni, de ha előre lefixálja a napot, az órát, máris könnyebben tud tervezni. A költöztető céggel fel tudja venni még időben a kapcsolatot, ami csak megnöveli az esélyét annak, hogy a költöztetők pont ráérnek az Ön által választott napon, órában.

Ha nem hétvégén költözik, előre tudja jelezni a munkahelyén, hogy kivenne egy szabadnapot – ha szüksége van rá –, mint ahogy a nagyszülőkkel vagy a bébiszitterrel is le tudja beszélni, hogy vigyázzanak majd a gyerkőcre, ameddig a költöztetés zajlik.

Ha megvan a pontos nap, jó behatárolnia az időintervallumot is, főleg ha Budapesten vagy környékén költözködne. A közlekedési dugók megnehezíthetik a dolgát, ha csúcsidőben indulnak útnak, nem beszélve a parkolóhelyek vadászatáról, a horror parkoló díjakról és az egyéb nehezítő körülményekről, amik hétköznaponként érhetik.

Készítsen pontos listát a költöztetés előtt 

2. Készítsen egy pontos feladatlistát!

Egy alapos gonddal összeállított feladatlista stresszmentessé, könnyebbé teheti még a legbonyolultabb költözést is. Nemcsak belföldi, de nemzetközi költöztetésnél is érdemes számba vennie a fontosabb teendőket. Mikor elvégzett valamit, kipipálhatja, így tudni fogja, hogy azzal már nem kell foglalkoznia.

Nincs kisebb vagy nagyobb teendő, ha költözésről van szó. Írjon fel bátran mindent, amit csak fontosnak vél! A rizikósabb teendőkénél lehetőleg készüljön egy bármikor bevethető B-tervvel is, amit szintén jó lejegyeznie, hogy így elejét vegye a pánikolásnak!

3. Kalkuláljon előre a költöztetési költségekkel!

Költségek szempontjából nagyon nem mindegy, hogy az ember albérletet vált vagy saját lakásból költözik, mint ahogy az is szempont, hogy városon belül marad, esetleg országot vált. Végezzen számításokat, hogy mennyit tud biztosan rákölteni, kérjen árajánlatokat, nagyobb költözés esetén ingyenes helyszíni felmérést! Így biztosan nem érik majd meglepetések, mikor a költöztetés végén helyére kerül az utolsó doboz is, és benyújtják a számlát.

4. Szelektáljon, nem kell mindent magával vinnie!

Kényes kérdés, hiszen tisztában vagyunk azzal, hogy sokaknak ez a költözés fő mumusa. Ők azok, akik nem szívesen válnak meg – néha érzelmi okokból – használaton kívüli dolgaiktól, pedig tudják, költözés előtt így kéne tenniük.
Nem kell ahhoz gyűjtögetőnek lenni, hogy felhalmozzunk dolgokat. Ezeket költözés előtt mindenképp ajánlott szortírozni, hogy ne vigyünk magunkkal az új helyre felesleges tárgyakat, bútorokat, ruhákat és egyéb holmikat.
Ha nagy a család, ajánlott szeretteinket is rávennünk ugyanerre, így mindenki alaposabban átválogathatja a dolgait.

5. Rendezze be elméletben a lakást!

Nyilván a konyhai dolgok a konyhába, míg a hálószobaiak a hálóba kerülnek majd, de azért, hogy ne álldogáljon tanácstalanul az üres lakás közepén dobozokkal körbebástyázva, jó, ha előre tisztázza a költöztetőkkel, hogy melyik bútor, doboz hova kerül majd. Ebben sokat segíthet Önnek, ha berendezi gondolatban előre a lakást. Nem kell utána bútorokat tologatnia, cipekednie, mert az már hatalmas segítség, ha rendeltetési helyükre kerülnek a dolgok.

6. Szerezze be a nélkülözhetetlen csomagolóanyagokat!

Dobozok, buborékfólia, szatyrok, tárolók, szigetelő szalag – megannyi nélkülözhetetlen segédeszköz, amik hiányában nem érdemes nekilátnia a csomagolásnak. Szerezze be őket minél előbb, vagy ha nem akar még ezzel és a csomagolással is bajlódni, kérje a költöztető cég segítségét, aki némi felár ellenében leveszi a gondot a válláról!

Címkézéssel könnyebb a költöztetés

7. Címkézzen fel mindent!

Elsőre lehet, hogy időpocsékolásnak tűnik mindent számba venni, de ezzel nemcsak a kipakolást könnyíti meg, de értékeit is nagyobb biztonságban tudhatja. Jelölje meg, mi törékeny, mi nem, írja fel a dobozokra, mit tartalmaznak, így a költöztetők is tudni fogják, mivel kell fokozottan óvatosnak lenniük!

8. Készítse fel út előtt a vizes dolgait!

Azért, hogy kicsomagolásnál ne érje semmilyen meglepetés, mindent, amiben folyékony dolog van, duplán csomagoljon, hogy nehogy kiömöljön bármi.
A mosógépből ne felejtse el leereszteni a vizet, és a hűtőt is olvassza le időben!
A szobanövényeit költözés előtt ne locsolja már 2-3 nappal, hogy biztosan száraz legyen a cserép! Elég egy rosszul záródó kupak vagy egy kis víz és máris eláztatta a dolgait akaratán kívül.

9. Csomagoljon össze egy túlélőtáskát!

Lehet, hogy nem lesz ideje azonnal kicsomagolni. Lehet, hogy valami a doboz aljára kerül, amire sürgősen szüksége lesz. Lehet, hogy a hivatalos okmányait kell előszednie minél előbb. Bárhogy is legyen, készítsen elő egy túlélőtáskát! Ebbe kerülhet minden, amit csak fontosnak vél: egy hétre elegendő ruha, pipereholmi, hivatalos okmányok és minden más, amivel legalább pár napig kihúzhatja gond nélkül.